Tämä laji on erittäin monipuolinen jalkapallopeli, jossa voit kokeilla monia rooleja ja jossa pääset yhdistämään sekä nopeaa ajattelua vaativia taktisia kuvioita että kovien fyysisten kontaktien ottamista. Amerikkalaista jalkapalloa kuvataan joskus aika osuvasti ruohokenttien shakiksi, joka sisältää vauhdikasta ja fyysisiä kontakteja kaihtamatonta ryminää. Amerikkalainen jalkapallo tarjoaa haasteita niin fyysisellä kuin älylliselläkin tasolla. Amerikkalaisen jalkapallon voit aloittaa lapsena, mutta aloittaminen ei ole liian myöhäistä vielä yli 20-vuotiaanakaan, kuten monen lajin kohdalla valitettavasti on, ainakin jos aiot tähdätä lajin huipulle. Sarjatasolla pelaamisen voi aloittaa 9-vuotiaana.
Jenkkifutis on joukkuepeli, jossa korostuu jokaisen yksilön yksilösuoritukset sekä panos. Laji sopii sekä pienille ja vikkelille pelaajille että isoille ja voimakkaille pelaajille, koska eri pelipaikat vaativat niin kovin erilaisia ominaisuuksia. Jokaiseen joukkueeseen otetaan vähintään 20 ja enintään 45 pelaajaa, joista 11 pelaa yhtaikaa kentällä. Suuri joukkuekoko lisää pelin sosiaalista luonnetta; joukkuetovereiden kautta on mahdollista tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia ystäviä.
Mitä amerikkalaisen jalkapallon harrastaminen maksaa? – What American football costs as a hobby?
Harrastuksen kustannuksiin kuuluvat liiton pelaajalisenssi, vakuutus, varusteet, jäsenmaksu sekä kausimaksu. SAJYL ry:n pelaajalisenssi kaudella 2016 maksaa noin 200 euroa riippuen hieman pelaajan syntymävuodesta. Esimerkiksi vuosina 1998-1999 syntyneen pelaajan pelaajalisenssi maksaa kaudella 2016 täsmälleen 199 euroa. Pelaajalisenssi sisältää amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen kattavan vakuutuksen.
Pelaajan varusteisiin kuuluvat kypärä, hartiasuoja, lonkka-, reisi- sekä polvisuojat ja hammassuoja. Harjoittelua varten tulee hankkia lisäksi harjoituspeliasu, joka sisältää housut ja paidan, jotka soveltuvat amerikkalaisen jalkapallon harjoitteluun. Perusvarustepaketti, joka sisältää edellä mainitsemamme suojat sekä harjoituspeliasun maksaa paketin tasosta riippuen alkaen noin 200 eurosta, mutta erittäin laadukas perusvarustepaketti voi maksaa jopa tuplasti eli 400 euroa. Perusvarustepaketin lisäksi monet hankkivat esimerkiksi kylkisuojat, pelihanskat ja nistatuen.
SAJYL ry:lla on omia suojia, joita voit käyttää harrastuksen alussa, jolloin voit hankkia omat varusteet siinä vaiheessa, kun päätät jatkaa harrastusta pidempään. Näin sinun ei tarvitse investoida varusteisiin ennen kuin olet varmistanut, että amerikkalainen jalkapallo on mieleisesi harrastus. Alle 15-vuotiaille lapsille SAJYL ry tarjoaa yhden maksuttoman tutustumiskerran, jonka jälkeen lapsi päättää haluaako aloittaa uuden harrastuksen amerikkalaisen jalkapallon parissa. Tämän maksuttoman tutustumiskerran avulla pyrimme varmistamaan sen, ettei lasten perheille aiheutuisi ylimääräisiä kuluja harrastuksesta, joka ei lopulta ollutkaan mieleinen. Kokeilukerrasta huolimatta lapsi ei välttämättä jaksa sitoutua uuteen harrastukseen koko kauden ajaksi. Tilanteessa, jossa lapsi päättää, ettei haluakaan harrastusta jatkaa ja jossa kautta on vielä jäljellä vähintään 50%, palautamme meille maksetuista lasta koskevista maksuista 30%. Jos kautta on jäljellä alle 50%, emme valitettavasti voi palauttaa meille maksettuja lasta koskevia maksuja.
Seuralle tulee maksaa lisäksi jäsenmaksu, joka vaihtelee pelaajan iän sekä sarjatason mukaan. Joukkueittain vaihtelevalla kausimaksulla kustannetaan joukkueen kulut. Joukkueen kulut aiheutuvat joukkueen osallistuessa sarjaan ja näitä joukkueen kuluja ovat esimerkiksi tuomareiden palkkiot, sarjamaksut, vieraspeleihin tarvittavat bussikuljetukset, joukkueen peliasut sekä joukkueen huoltamiseen tarvittavat tarvikkeet. Saat lisätietoja varustehankinnoista sekä harrastukseen liittyvistä maksuista esimerkiksi toimistoltamme, jonka yhteytiedot löydät ”Meistä”-nimiseltä sivulta. Muistathan, että myös naiset voivat pelata amerikkalaista jalkapalloa! Suomessa naiset pelaavat amerikkalaista jalkapalloa jopa Suomenmestaruus-tasolla.
Historia Suomessa
Amerikkalainen jalkapallo rantautui Suomeen 1970-luvulla, jolloin sitä alettiin pelata joissakin helsinkiläisissä kouluissa ja jolloin osa helsinkiläisistä kouluista alkoi järjestää koulujen välisiä otteluja. Lajin harrastaminen on ollut erityisen suosittua Helsingissä ja Helsingin sisällä vielä erityisesti Itä-Helsingissä. Vähitellen innostus lajia kohtaan on levinnyt myös muualle Suomeen, mikä on mielestämme erityisen ilahduttavaa – onhan amerikkalainen jalkapallo erittäin monipuolinen ja monenlaisille harrastajille sopiva laji!