Mitä on amerikkalainen jalkapallo?

Lajia tuntemattoman silmissä amerikkalainen jalkapallo saatta vaikuttaa vaikeaselkoiselta sekä sekavalta lajilta, vaikka laji on oikeastaan erittäin looginen ja yksinkertainen. Tämän vuoksi kerromme seuraavaksi tämän upean lajin perusteista, joiden toivomme auttavan lajia tuntemattomienkin ymmärtämään, mistä pelissä on oikein kyse.

Perussääntöjä

Kentällä kaksi joukkuetta, joissa molemmissa on 11 pelaajaa kentällä, pelaavat toisiaan vastaan. Hyökkäävänä joukkueena pidetään sitä, jolla on hallussaan pallo, ja puolustavana joukkueena pidetään sitä joukkuetta, jolla ei sillä hetkellä ole palloa hallussaan. Hyökkääjä ja puolustaja saattaa siis vaihtua nopeastikin pelin edetessä. Hyökkäys pyrkii kuljettamaan pallon puolustajan maalialueelle. Tähän pyritään palloa heitellen sekä juosten. Puolustus pyrkii estämään vastustajansa hyökkäyksen. Pelin päättyessä eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa koko ottelun. Yksinkertaista – eikö vain?

Hyökkäävä joukkue saa yrittää neljä kertaa oman hyökkäysvuoronsa aikana pallon kuljettamista puolustavan joukkueen maalialueelle, jonne matkaa kertyy kymmenen jaardia. Hyökkäävän joukkueen onnistuessa kuljetusyrityksessään, se hankkii joukkueelleen neljä uutta yritystä. Hyökkäysyritys aloitetaan alkusyötöllä, jolloin hyökkääjä syöttää jalkojensa välistä pallon toiselle hyökkääjälle. Hyökkäysyritys päättyy pistesuoritukseen, taklaukseen tai epäonnistuneeseen heittoon. Jos hyökkäysyritys ei onnistu neljän yrityksen aikana, vaihdetaan hyökkäävää joukkuetta, jolloin äskeisestä hyökkääjästä tuleekin puolustaja.

Pelaajan hyökätessä hän voi edetä pallon kanssa heittäen palloa tai juosten sen kanssa. Puolustus pyrkii estämään hyökkäävän joukkueen pisteet. Tämän lisäksi se pyrkii estämään myös hyökkäyksen etenemisen sekä uusien yritysten hankkimisen. Keinona puolustus käyttää taklausta.

Pisteitä tässä vauhdikkaassa lajissa saa neljällä tavalla, joita kutsutaan seuraavilla nimillä: touchdown, potkumaali, safety sekä lisäpiste. Touchdown tuo joukkueella kuusi pistettä ja se syntyy, kun pallo saadaan vietyä vastustajajoukkueen maalialueelle. Potkumaali tuo joukkueelle kolme pistettä ja se syntyy, kun pallo saadaan potkaistua maalihaarukasta läpi. Potkumaalin yrittämistä saa yrittää milloin tahansa pelin aikana. Safety tarkoittaa omaa maalia ja tuo joukkueelle kaksi pistettä. Safety-pistetilanne syntyy pallonkantajan tullessa taklatuksi omalla maalialueellaan. Lisäpiste tuo joukkueelle joko yhden tai kaksi pistettä. Lisäpistettä joukkue saa yrittää touchdownin jälkeen. Lisäpisteyritys tehdään kolme jaardia vastustajan maalialueelta. Potkaistusta onnistuneesta yrityksestä joukkue saa yhden lisäpisteen ja heitetystä tai juostusta onnistuneesta lisäpisteyrityksestä joukkue saa kaksi pistettä. Jokaisen pistesuorituksen jälkeen peliä jatketaan aloituspotkulla. Pistesuorituksen jälkeisen aloituspotkun suorittaa se joukkue, joka oli hyökkäämässä ennen pistesuoritustilannetta.

Amerikkalaisen jalkapallon kenttä on pituudeltaan 100 jaardia ja levydeltään 53 jaardia. Kenttään on tehty erilaisia merkintöjä helpottamaan tuomarityöskentelyä sekä pelin seurattavuutta. Maalialueet ovat pituudeltaan kymmenen jaardia ja maalialue sijaitsee kummassakin kentän päässä.
Pelin jokainen pelineljännes kestää kaksitoista minuuttia. Ensimmäinen puoliaika sisältää kaksi ensimmäistä neljännestä ja toinen puolikaika kaksi viimeistä neljännestä. Puoliaikojen välissä pidetään yleensä viidentoista minuutin mittainen tauko.Tässä lajissa käytetään kolmen tasoisia rangaistuksia, jotka ovat viiden, kymmenen tai viidentoista jaardin rangaistuksia.

Lisätietoja

Tässä yhteydessä pelin sääntöjä ja käytäntöjä on mahdollista tarkastella vain lyhyesti. Halutessasi lisätietoja, ota meihin yhteyttä. Yhteystietomme sekä ajat, jolloin meitä on parasta tavoitella, löydät ”Meistä”-nimiseltä sivulta. Ota ensisijaisesti ensimmäisenä yhteyttä toimistoomme, josta sinut tarvittaessa ohjataan eteenpäin. Toimistomme puhelinnumero on +358 50321245686 ja se on avoinna maanantaista tiistaihin kello 9-16 välisenä aikana, keskiviikosta torstaihin kello 8-17 välisenä aikana, perjantaisin kello 10-15 välisenä aikana sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-15 välisenä aikana. Toimistomme sähköpostiosoite on toimisto@sajyl.fi . Jos haluat aloittaa uuden harrastuksen amerikkalaisen jalkapallon parissa, suosittelemme, että luet myös sivun ”Aloita uusi harrastus amerikkalaisen jalkapallon parissa” ennen yhteydenottoasi. Kerromme ”Aloita uusi harrastus amerikkalaisen jalkapallon parissa” –sivulla lisätietoja harrastuksen aloittamisesta amerikkalaisen jalkapallon parissa. Voit tutustua harrastukseen tulemalla myös esimerkiksi seuraamaan otteluitammetai harjoituksiamme.